Ektoparazity psov a mačiek (parazity, žijúce na povrchu tela) zvieraťa môžu okrem znepríjemňovania života psa a mačky viesť k rôznym kožným ochoreniam, rozvoju alergických reakcií a v extrémnych prípadoch až k anémii.

Väčšina vonkajších parazitov cicia krv, iné sa živia kožným mazom alebo tkanivovým mokom. Zvieraťu spôsobujú neznesiteľné svrbenie, ktoré vo väčšine prípadov vedie k ekzémom, zápalom kože, alergiám, zhoršeniu stavu kože, srsti a nechutenstvu.

Niektoré parazity a ochorenia nimi spôsobené môžu byť ZOONOTICKÉ (PRENOSNÉ NA ČLOVEKA), preto je potrebné si dobre všímať svojho domáceho miláčika!

Medzi najrozšírenejšie vonkajšie parazity (ektoparazity psov a mačiek) patria BLCHY, KLIEŠTE a SVRAB.

Blchy

Pri cicaní krvi mechanicky narušujú celistvosť kože a často tak dochádza k infekciám. Alergia sa prejavuje svrbením, vypadaním srsti a silným zápalom kože.

Najčastejšie sa blchy vyskytujú v medzilopatkovom priestore, na krku, chrbte a taktiež aj v pelechu a búde zvieraťa. Blší trus pripomína čierne korenie, rozsypané na koži.

Blchy sú zodpovedné aj za prenos pásomníc a baktérii.

KLIEŠTE

Roztoče vyskytujúce sa celoročne, najčastejšie od jari do jesene, aj keď v posledných rokoch dochádza k výskytu kliešťov aj počas miernejších zimných mesiacov. Najčastejšie sa vyskytujú na tienistých miestach s vysokou trávou, na okrajoch listnatých lesov a na nízkych krovinách. Spôsobujú nielen lokálne zápaly kože po ich prisatí, ale sú aj zdrojom rôznych vírusových, bakteriálnych a protozoálnych chorôb.

Medzi najznámejšie z ochorení prenášaných kliešťami patrí LYMSKÁ BORELIÓZA a BABEZIÓZA. Kliešte prenášajú aj ANAPLAZMY a EHRLICHIE, čo sú parazity napádajúce krvinky, v posledných rokoch sa začínajú objavovať aj na Slovensku.

SVRAB

Napáda najmä zvieratá, ktoré sú imunitne slabšie a žijú v priestoroch so zlou hygienou. Svrabovec je častým parazitom mačiek žijúcich vo vonkajších priestoroch.

Napáda najmä zvukovody a spôsobuje ich zápal. Roztoč môže tiež napádať širšie plochy tela – ušnice, tvárovú časť, hlavu a postupne celé telo. Následkom je silne zhrubnutá a zrohovatená koža, zapálené ložiská s chrastami a dochádza k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu zvieraťa.

KOMÁRE A MOSKYTY

Ide o bodavý hmyz znepríjemňujúci pobyt v prírode nielen ľudom, ale aj zvieratám. Po ich útoku si zviera dokáže svrbivé miesta silne poškodiť, poraniť škriabaním, vyhrýzaním a následne dochádza k zápalom kože sekundárnou infekciou.

Komáre sú nositeľmi ochorenia nazývaného DIROFILARIÓZA.

VOŠ

Parazituje na srsti zvieraťa, kde kladie vajíčka – hnidy. Živý sa kožným mazom a zrohovatenou kožou, krv cicia minimálne, ale pri veľmi veľkom zamorení môže spôsobiť anémiu. Najčastejšie sa vyskytujú v okolí telových otvorov – očí, uší, na krku a pri koreni chvosta. Spôsobuje sústavné svrbenie svojím pohybom, na ktorý pes reaguje škriabaním, čo môže viesť k zápalu kože alebo ekzému.

Voš je medzihostiteľom pásomnice.

DEMODEX

Parazit žijúci v chlpovom vačku psa. U psov s oslabenou imunitou vyvoláva kožnú chorobu – DEMODIKÓZU, ktorá sa prejavuje chrastavením kože, vypadanou srsťou, nesvrbivým zápalom kože najmä v oblasti očí, uší a na končatinách. Svrbieť začne až po kontakte s baktériami, koža je červená až sivastá a v pokročilom štádiu pes výrazne páchne.

ŠVOLY

Ektoparazity podobné všiam, parazitujú na koži alebo srsti zvierat. Živia sa čiastočkami kože, ktoré si uvoľňujú hryzavými orgánmi a len čiastočne krvou. Mimo tela hostiteľa nie sú schopné prežiť viac ako pár dní. Samice kladú na srsť vajíčka tzv. hnidy. Hlavným príznakom je svrbenie.

 

Ak spozorujete, že sa Váš domáci miláčik začne prehnane škriabať, vyhryzávať si miesta na tele, šúchať sa o koberec, stromy alebo domáce zariadenie, je nevyhnutné navštíviť veterinárneho lekára!

Existuje rad antiparazitných tabliet, pipiet a obojkov, ktoré zabezpečia celoročnú dostatočnú ochranu pred týmito škodcami. S výberom toho najvhodnejšieho prípravku Vám veľmi radi poradíme na našom pracovisku.

Antiparazitné tablety

Antiparazitné tablety

Medzi opatrenia proti ektoparazitom psov a mačiek okrem odčervovacieho programu patrí aj dobrá hygiena chovu, dôkladná starostlivosť o zviera a kvalitná výživa.

PREVENCIA je totiž vždy jednoduchšia a lacnejšia ako terapia samotného ochorenia! Jednou zo základných povinností je chrániť ZDRAVIE ZVIERAŤA a rovnako ZDRAVIE ČLOVEKA!