Čo je giardióza?

Giardióza je črevná parazitárna infekcia, ktorá je spôsobená jednobunkovým prvokom Giardia intestinalis = duodenalis = lamblia. Názov je odvodený od toho, kde sa parazit najčastejšie vyskytuje a škodí, to je v začiatočnom úseku tenkého čreva, v duodéne.

 

Giardia spp

Zdroj: https://www.chovatelahospodar.sk/tema/parazity-u-psov-a-maciek

Výskyt ochorenia

Ohrozené sú najmä mláďatá, ktoré ešte nemajú dobre vybudovaný a odolný imunitný systém, zvieratá žijúce vo vysokých koncentráciách napr. v útulkoch, dospelí psi a mačky s oslabeným imunitným systémom (zvieratá, ktoré trpia nejakým iným závažnejším ochorením a infekcia giardiou sa k tomuto problému pridruží len sekundárne).

Prenos ochorenia

K infekcii dochádza tzv. oro-fekálnou cestou – zvieratá sa nakazia z infikovaného prostredia pri olizovaní zeme, trávy, predmetov alebo vody kontaminovanej cystami tohto parazita. Cysty, ktoré sa im dostanú do organizmu sú okamžite infekčné a začnú sa v tenkom čreve množiť.

Životný cyklus Giardia spp pri prenose na človeka

Zdroj: Zdroj: Christine Anne Petersen, 2013 – Reserachgate

Aké je riziko pre človeka?

Giardióza je ZOONÓZA (ochorenie prenosné zo zvierat na človeka), netreba možnosť jej výskytu podceňovať. Ľudia sa môžu giardiou infikovať v prírode alebo od psov a mačiek. Dodržiavanie správnej hygieny a umývanie rúk po manipulácii s infikovanými zvieratami je tak nevyhnutné. S trusom infikovaných zvierat je nutné narábať opatrne, zbierať ho v rukaviciach a ihneď ho zlikvidovať do odpadu. V prípade podozrenia na ochorenie je nutné kontaktovať lekára.

Klinické príznaky ochorenia

Parazit poškodzuje sliznicu tenkého čreva a vyvoláva najmä hnačky. Stolica môže byť mäkšia, svetlejšia, so zeleným nádychom alebo s prímesou krvi, neskôr môže mať  vodnatý charakter. Typické pre túto infekciu je, že stolica extrémne zapácha. Väčšinou sa v nej vyskytuje aj väčšie množstvo hlienu. Občas sa môže pridružiť aj zvracanie, nechutenstvo, prípadne plynatosť.

U niektorých jedincov prebieha infekcia asymptomaticky, čo znamená, že zviera síce vylučuje cysty v truse, avšak nejaví žiadne príznaky ochorenia. Takisto môžu byť príznaky aj striedavého charakteru – raz je hnačka,  inokedy zase normálna stolica.

Diagnostika ochorenia

Nutné je parazitologické vyšetrenie trusu, kedy veterinár hľadá cysty priamo pod mikroskopom. Ďalšia vyšetrovacia metóda je potvrdenie prítomnosti antigénu giardií pomocou špeciálneho ELISA testu. Je to jednoduchý a rýchly test, ktorého výsledky sú známe v priebehu niekoľkých minút. Na tento test je nutné urobiť zvieraťu rektálny výter.

Keďže cysty sa nemusia z organizmu vylučovať pravidelne každý deň, vhodné je vyšetrenie trusu pozbieraného z troch dní a to 1., 3.a 5. deň, aby sa zvýšila šanca na zachytenie parazita.

Pacientka u ktorej bola diagnostikovana Giardia spp

Pacientka u ktorej bola diagnostikovana Giardia spp

Prevencia ochorenia

Giardia vydrží vo vonkajšom prostredí prežívať niekoľko týždňov až mesiacov, obľubuje vlhké prostredie, veľmi náchylná je na vysušenie. Preto je vhodné pelech psa alebo mačky, ktorý trpel touto infekciou vyprať pri čo najvyššej teplote a riadne vysušiť a až potom ho znova používať.

Ak Vaše zvieratko vykazuje vyššie uvedené príznaky ochorenia, kľudne sa nás obráťte, radi Vám pomôžeme s diagnostikou a následnou liečbou.