Čo je parvoviróza?

Parvoviróza je vírusové ochorenie, ktorého pôvodcom je psí parvovírus 2 (CPV-2). Vírus je mimoriadne odolný voči vysokým aj nízkym teplotám a v truse môže prežívať aj 1 rok! Napáda a ničí rýchlo sa deliace bunky (kmeňové bunky v kostnej dreni a bunky sliznice tenkého čreva).

Parvoviróza Parvoviróza

Výskyt a priebeh ochorenia

Ohrozené sú najmä šteňatá, u ktorých ešte nebola ukončená vakcinácia podľa vakcinačnej schémy šteniat, ale postihnúť môže aj dospelých psov. Ochorenie má rýchly priebeh, jedinec môže uhynúť do niekoľkých dní od nakazenia. Úmrtnosť u neliečených jedincov je až 90%.

Prenos ochorenia

Nákaza sa šíri najmä trusom nakazených jedincov (oro-fekálna cesta prenosu ochorenia), pričom pes sa môže nakaziť nielen priamym stykom s infikovaným trusom, ale aj stykom s predmetmi, ktoré boli predtým v styku s infikovaným trusom.

Formy ochorenia a klinické príznaky

1. Vírus napáda tráviaci trakt zvieraťa – ENTERITÍDA (zápal čriev) – príznakmi ochorenia sú zvracanie, krvavé hnačky, malátnosť, celková slabosť, apatia, vysoká teplota, nechutenstvo a dehydratácia…
2. Druhou formou ochorenia je MYOKARDITÍDA, kedy vírus nenapáda tráviaci trakt, ale srdcový sval. Nakazené šteňa môže na túto formu ochorenia uhynúť v priebehu niekoľkých hodín v dôsledku zápalu srdcového svalu.

Terapia a prevencia ochorenia

Terapia tohto vysoko nákazlivého ochorenia nie je vždy úspešná! Jedinou účinnou prevenciou voči tejto chorobe je VAKCINÁCIA a tiež izolácia nakazených jedincov. Ak máte záujem o vakcináciu neváhajte nás kontaktovať.