Čo je kotercový kašeľ u psov?

Kotercový kašeľ u psov je vysoko nákazlivé ochorenie dýchacích ciest, ktoré sa prejavuje najmä intenzívnym záchvatovým kašľom, typický tvorbou hlienu, výtokom z nozdier, kýchaním, horúčkou, zmenou správania a nechutenstvom. Na vzniku sa podieľajú vírusy – najmä parainfluenzy 2 a psí adenovírus 2 + baktéria Bordetella bronchiseptica. Na ochorení sa môžu podieľať aj iné baktérie – pasteurely, streptokoky, mykoplazmy a pod.

Výskyt ochorenia

Najohrozenejšou skupinou sú najmä psi žijúci na sídliskách alebo psi, ktorí navštevujú výstavy, hotely, cvičiská, kynologické podujatia a výbehy pre psov, psi v útulkoch a pod., kde sa dostanú do kontaktu s väčšou koncentráciou iných psov, preto je tu väčšie riziko nakazenia sa.

Prenos ochorenia

Vírus sa prenáša kvapôčkovou infekciou, podobne ako chrípka u ľudí. Psi sa nakazia inhalačnou cestou, čiže vdýchnutím jednotlivých patogénov.

Priebeh ochorenia

Závisí od počtu pôvodcov, ale aj od celkového stavu psa a jeho veku. V počiatočnom štádiu postihuje horné dýchacie cesty, ale vo vážnych prípadoch môže ovplyvňovať aj dolné dýchacie cesty. V niektorých prípadoch sa môže vyvinúť až do pneumónie (zápalu pľúc).

Prevencia ochorenia

V rámci prevencie odporúčame obmedzenie kontaktu s ostatnými zvieratami, obmedzenie návštev miest, kde je vysoká koncentrácia zvierat, ale najúčinnejšou prevenciou tohto ochorenia je očkovanie.

Intranazálna vakcína sa aplikuje do nosnej dierky psíka. Vakcinácia sa odporúča ešte pred nástupom sezóny výskytu ochorenia, musí sa opakovať každoročne. Obdobie najväčšieho výskytu ochorenia je jar a jeseň.

Ak Vaše zvieratko vykazuje vyššie uvedené príznaky ochorenia, kľudne sa na nás obráťte, radi Vám pomôžeme s diagnostikou a následnou liečbou. Ak máte záujem o vakcináciu, neváhajte nás kontaktovať.